2015. október 26., hétfő

Miért fontos az egészség biztosítás?

Az egészségünk a legféltettebb kincsünk, hiszen ha csak egy rövid ideig is betegségek vagy valamilyen sérülés miatt elveszítjük számos nehézség keletkezik az életünkben. Hosszabb - rövidebb ideig nem tudjuk elvégezni a munkánkat és a fizetésünknél alacsonyabb összegű betegszabadságból, illetve táppénzből kell élnünk és finanszíroznunk a gyógyulást is, amely jelentősen megnöveli a kiadásainkat. A gyógyszerek, a táplálék kiegészítő termékek és a segédeszközök ugyanis drágák. A másik problémát a betegség által okozott életvezetési nehézségek jelentik. Gyakran előfordulhat ugyanis, hogy a sérülés következtében lassabban, vagy csak segítő személy közreműködésével tudjuk elvégezni a mindennapos feladatainkat, így újabb kiadásokkal kell számolnunk.

Az ilyen okokból kialakult bevétel kiesések pótlására és a többletköltségek fedezetére szolgálnak a különböző típusú biztosítások. Az élet, betegség és baleset valamint utas biztosítás a legelterjedtebb formája. Egy meghatározott összeg fizetése mellett, a szerződésben rögzített feltételek fennállása esetén vehető igénybe. Kialakulhatnak azonban olyan krónikus megbetegedések, továbbá történhetnek olyan balesetek is, amelyek maradandó sérüléseket, a terhelhetőség és a munkavégző képesség romlását, a megszokott jövedelemforrások tartós kiesését, legrosszabb esetben a végleges elvesztését okozzák. Ilyenkor a beteg gyakran kevesebb fizetéssel együtt járó szakma elsajátítására és egy a korábbinál jelentős mértékben eltérő munkakör betöltésére kényszerül. Emellett az új életforma bevezetéséhez szükség lehet a lakókörnyezet átalakítására is. A kiszolgáltatott élethelyzet, a mindennapi feladatok megnehezedése befolyásolja a közérzetet. Az anyagi nehézségek és a lehangoltság pedig a közeli hozzátartozók életminőségét is rosszabbá teheti. Ilyenkor már a biztosítás mellett baleseti kártérítés is igényelhető. Az eljáráshoz jogászok és orvosok valamint rehabilitációs szakértők közreműködésére is szükség van, mivel a Polgári Törvénykönyv szabályozása alapján a bíróságokon vezetik le a eljárást.

2015. október 9., péntek

A klíma előnyei a nyári melegben

Hazánkban a nyári hónapokban bizony előfordulhat az is, hogy több héten keresztül 40 fok körül marad a nappali hőmérséklet, és éjszakánként sem csökken 30 fok alá. A rekkenő hőség számos kellemetlenséget okoz (ennek elviselhetőbb tételéről itt olvashat), egészségügyi problémák alakulhatnak ki és a megfelelő pihenés hiánya miatt a munkahelyi teljesítmény is csökkenhet. Arról nem is beszélve, hogy számos olyan ingóság is van, amely tönkre mehet ilyen meleg időben.

Az egészségügyi és anyagi problémák elkerüléséhez legjobb lehetőséget a klímaberendezés felszerelése jelenti. A készülékek használatával ugyanis mindig kedvező hőmérsékletű és páratartalmú helyiségben tölthetjük el az időnket. Ehhez azonban szükség van arra, hogy a kiváló minőségű alapanyagból gyártott terméket, hozzáértő szakértők szereljék fel és mindig az előírásoknak megfelelően használják valamint a tisztítási és karban tartási feladatokat is rendszeres időközönként végezzék el. A feladatot megnehezíti az is, hogy az egyes helyiségekbe eltérő típusú készülékek illeszthetőek be. Figyelembe kell venni az ingatlan tájolását, és a berendezéseket is. A klíma fogyasztását befolyásolja az is, hogy északi vagy déli fekvésű területre helyezik el. A felújítás, vagy a lakás átrendezése esetében pedig lényeges, hogy lehetővé tegye a bútorok könnyű mozdíthatóságát, a tér megfelelő kihasználását is. Mivel a klíma folyamatosan hűti a levegőt ez károsíthatja a szemet is, ezért célszerű olyan területre helyezni, amely távol van a székektől és az ágytól.

A klímaberendezések a hőmérséklet változtatása mellett egyéb célokra is használhatóak. Bizonyos típusaik speciális szűrő berendezésekkel felszereltek, így lehetővé teszik az egyes allergén anyagok eltávolítását, valamint páratartalom szabályozását is.