2016. április 1., péntek

Miért fontos kitisztítani a klímánkat?

Mindjárt itt a klímaszezon és ez nem egy április elsejei tréfa! Még nem késő cselekedni, gondoskodjunk arról, hogy felkészülten várjuk a nyári kánikulát. Az otthoni kényelemhez már egy ideje hozzátartozik a kellemesen hűvös levegő még a forró júliusi, augusztusi napokon is. A klíma készülékek széles körben elterjedtek, ami az elérhető árak mellett a szakértő klímaszerelők egyre népesebb táborának id ködzönhető.

Felkészülés a hőségre

Legtöbbünknek – sokunk sajnálatára – nincsen egy 12-14°C közötti borospincéje, ahol átvészelhetné a kint uralkodó 35-40 fokos meleget. Ha pedig munkáról van szó, akkor mondhatjuk, hogy ez a megoldás is némiképpen kontraproduktív lenne. Marad tehát az a verzió, hogy egy jó minőségű klímát szereltetünk a nappaliba, vagy éppen az irodába (még a számítógépek is szenvednek a melegben, a szerverszobákat is hűteni szokták). Mint a legtöbb műszaki kütyü, a klíma is tisztítást karbantarást igényel.
Egyrészt azért, hogy ellenőrizve legyen, hogy az összes alkatrész megfelelően működik, tehát a következő szezonban is jó hatásfokkal – meg úgy egyáltalán – működjön a légkondi, másrészt azért, mert sok kórokozó, kártevő otthonául szolgálhat a berendezés, az üzembe helyezéskor pedig szétszóródnak a helyiségben, megbetegíthetik az ott tartózkodókat. Szerencsére nem kell sokat bajlódnunk vele, a klímatisztítást egy megbízható cég rövid időn belül elvégzi, a karbantartási munkálatok szükségességére pedig a szemrevételezésnél fel tudja hívni a figyelmünket, a szakmai tudásuknak köszönhetően ami nekünk csak nyűgm az nekik rutinfeladat.
légkondi a nyári melegben

3 fő fajtája a klímák okozta betegségeknek

Gombás fertőzések

Leginkább a legyengült szervezetek, vagy valamilyen krónikus betegségben szenvedőket érinti ez a fenyegetettség, de előfordul, hogy a teljesen egészséges testet is térdre kényszerítik ezek a kórokozók. Számos esetben több gombafaj egyidejű jelentéte idézi elő a betegségeket. A gombaspórák alsó léutakba jutva tüdőgyulladást idézhetnek elő. Ilyen esetekben vérből szokták kimutatni a fertőzés okát, vagy előfordul, hogy szövettani mintavételre van szükség. A komplikációk elkerülése érdekében minél előbb célszerű orvoshoz fordulni!

Felső és alsó légúti megbetegedések

A lehetséges betegségek listája olyan hosszú, hogy elkopna a billentyűzet, mire valaki legépelné az egészet. Az enyhe megfázástól az influenza-szerű tünetekig szinte minden megtalálható a palettán.

Nem érdemes kockáztatni, pucoltassuk ki a berendezésünket!

Klímareuma

Ugyan a klíma tisztításához nem kapcsolódik szorosan, mégis érdemes ejteni erről a jelenségről is néhány szót.
A légkondícionáló helytelen használata (például: nagy különbség a külső és belső hőmérsékletek között, a hideg levegőt egyenesen ránk fújó klíma) hatással van az ízületeinkre és számos betegség előidézője lehet. A nyaki, illetve vállban jelentkező izomfájdalmak sok esetben köszönhetőek a rosszul beállított klímának.

Ha nem vagyunk biztosak a helyes beállításokban, ne habozzunk megkérdezni a klímaszerelőnktől!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése