2016. október 25., kedd

Bárányhimlő elleni védőoltás

Számos fertőző betegségnek vagyunk kitéve, egyik ilyen például a bárányhimlő, ezért folyamatosan tennünk kell az ilyen típusú egészségügyi problémák megelőzése érdekében. A legjobb megoldást a védőoltások garantálják. A bárányhimlő ellen védelmet biztosító vakcinát két alkalommal kell felvenni.

Kinek és mikor van szüksége a bárányhimlő elleni védőoltásra?

A bárányhimlő általában cseppfertőzés útján a közösségekben terjed, ezért ha van óvodás, vagy kisiskolás gyermek a családodban, akkor feltétlenül adasd be neki a vakcinát. Az oltással elkerülheti a betegség kialakulását, és megakadályozhatja a fertőzés tovább terjedését is. Ez azért is fontos, mert a bárányhimlő súlyos betegségeket okozhat a csecsemőknek is, akik csak 9 hónapos korban vehetik fel a védőoltást. A felnőttek közül pedig legveszélyeztetettebbek a várandós kismamák. A bárányhimlő súlyos fejlődési rendellenességeket is okozhat a magzatnak.

Milyen tüneteket mérsékel a bárányhimlő elleni védőoltás?

A vakcinának köszönhetően jóval kevesebb és kisebb méretű hólyagok alakulnak ki a testfelületen, így a maró viszkető érzés is kisebb bőrfelületen jelentkezik. A bárányhimlő azonban gyakran együtt jár a magas lázzal is, amit szintén csökkenthetsz, vagy akár el is kerülhetsz, ha felveszed a védőoltást.

És az is igaz, hogy a bárányhimlő elleni védőoltás megakadályozza a szövődmények kialakulását?

Nagyon sok esetben igaz. A bárányhimlő után gyakran alakulhat ki olyan súlyos megbetegedés, mint a tüdőgyulladás. Ez a komoly betegség több hétig is eltarthat, ami alatt ágyban kell feküdni. Mindez megelőzhető a megfelelő védőoltással. A bárányhimlő pedig az övsömör kialakulásához is vezethet, vagy felerősítheti a korábban diagnosztizált betegség kellemetlen tüneteit. Vagyis az övsömör esetében azt mondhatjuk, hogy a bárányhimlő elleni védőoltás elviselhetőbbé teszi a kellemetlenségeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése