2016. november 4., péntek

Ipari olajsütő - Ha túl sok a vendég

Az olajsütőt sokan fritőzként ismerik, célja az ételek olajban sütése, sokszor nagy mennyiségekben is. Már mindenhol elektromos berendezéseket használnak az egyszerűsége miatt, és az ételek egyenletes átsütése érdekében. Kisebb kiszerelésben általában otthoni felhasználásra vásárolják, de az éttermek konyháiban természetesen sokkal nagyobb szerkezetek kapnak helyet, hogy a nagy mennyiségeket gyorsan és egyszerűen ki lehessen sütni. Az olajsütők kialakítása az egyszerűséget követi, tisztításukat az újabb típusoknál könnyen lehet elvégezni.

Az olajban sütés folyamán az adott ételt bő, 130˚ és 190˚C közötti hőmérsékletű olajba merítjük, majd miután réteg képződött az étel felszínén, kivesszük. Az étel sütése folyamán különböző kémiai reakciók jönnek létre, melyek megakadályozzák a belsejében lévő vitaminok és anyagok kiáramlását.

Sütés közben az olaj habosodhat, így növelve a magasságát, ezért a sütő fala magasabb, mint az olaj szintje. A fröccsenő olajcseppek kivédésére a fedél lesz segítségünkre, a vízgőz pedig a rácsokon keresztül távozhat. Aktív szenet tartalmazó szűrőt szoktak a rács közé rakni, hogy a kellemetlen gázokat és szagokat felfogják. A régebbi modelleknél nagy probléma volt a tisztíthatóság, mivel nem figyeltek annyira az ilyesfajta kényelmi funkciókra, de a korszerűbb berendezéseknél a sütő alján található egy leengedő szelep, mellyel a használt olajat könnyedén eltávolíthatjuk.

Sokan mondják, hogy olajban sütni nem egészséges, de a magyar konyha elengedhetetlen kelléke ez az ételkészítési mód. Arra még figyelhetünk, hogy az olajat csak 160 °C fokig hevítsük, mert szakértők szerint felette, már károsabb anyagok is keletkezhetnek.

Nézzen szét az Inoxpláza webáruházban, ha ipari olajsütőre, vagy lángos sütőre lenne szüksége!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése