2016. április 25., hétfő

A kávé jótékony hatásai

A kávét a világ számos országában fogyasztják. Általában hideg. vagy forró italként találkozhatunk vele, de a kellemes ízének köszönhetően egyre több étel, általában desszertek elkészítésekor is használják. Az alapanyaga az ültetvényeken termő bab, amely speciális pörkölési eljárások után biztosítja a jellegzetes aromát. Kiválóan ízesíthető édesíthető, illetve fűszerezhető is. A latin amerikai kávé termelő országok mellett számos nemzet, az olaszok, a franciák, az arabok is rendelkeznek az egyediségüket tükröző kávékkal. A kávé azonban nem csak a kellemes illatával, a sokoldalú ízvilágával okoz örömöt a mindennapokban, hanem számos, az emberi szervezetre gyakorolt jótékony élettani hatással is rendelkezik.

Mikor ajánlott a kávé fogyasztása?

Számos olyan tevékenység van, amely könnyebben elvégezhető a kávé fogyasztásával. Gondoljunk csak a pihentető alvás utáni reggeli ébredésre, a koffein tartalmának köszönhetően ugyanis a kávé élénkítő hatását tapasztalhatjuk meg. Emellett rövid idő elteltével gyorsabbá válhat az agy működése, erősödhet a koncentrációs képesség is. Emellett a közérzetet is kellemesen befolyásolja, hiszen hozzájárulhat a jó hangulat kialakulásához is. A kávé azonban nem csak a szellemi teljesítményünkre, hanem a fizikai erőnlétünkre is kedvező hatásokat gyakorol. Erősíti az izomzat összehúzó képességét, ezzel növeli a terhelhetőséget így sportolóknak is ajánlott. Fontos szerepe van a salaktalanításban is, ugyanis a kávé serkentően hat az anyagcserére. Emiatt ajánlják naponta több kávé elfogyasztását a fogyókúrázóknak. A fekete ital koffein tartalmának köszönhetően a szív szabályszerű működéséhez is hozzájárulhat. az agy, az izomzat valamint a szív mellett a májra és a mirigyrendszerre is jó hatással lehet a kávé fogyasztása. Mindezek az előnyök azonban kiváló minőségű és mérsékelt mennyiségű napi egy- két csésze kávé elfogyasztásával érhetőek el.

2016. április 7., csütörtök

Tisztítsuk ki pollenszűrőt is a légkondícionálóban

Egyes klímakészülékek tartalmaznak ionizátort és a plazmaszűrőt is. Az ionizátornak köszönhetően frissebb és tisztább levegőt lehet biztosítani a helyiségekben, a plazmaszűrőnek köszönhetően pedig megszüntethetjük az apróbb porszemeket, és lehetőségünk van a pollen kiszűrésére is.

Mivel az allergiás megbetegedések egyre több embert érintenek, nem kérdéses ezeknek a komponenseknek a fontossága. Nagyon sok kellemetlenségtől óvhatjuk meg otthon a gyermekeinket, a munkahelyen a kollégáinkat, hogy ha idejében gondoskodunk ilyen képességekkel bíró eszközök beszerzéséről, vagy igényléséről.

Kulcsfontosságú továbbá, hogy a por- és pollenszűrő berendezéseket rendzseresen (évente legalább egyszer, a szezon kezdete előtt, mondjuk ) a klímákban alaposan kitisztíttassuk.

Ezzel a rövid idő alatt elvégezhető művelettel nem csak azt érjük el, hogy a műszaki cikk teljesítménye nem romlik, de az azt használók egészségi állapotának megőrzéséért és megtettünk minden tőlünk telhetőt.

A hatékony, és ugyanakkor kellemes környezetben történő munkavégzés, vagy a pihentető kikapcsolódás a nappalinkban ma már nem csak egy szük réteg kiváltsága. Válasszunk pollenszűrővel ellátott légkondícionálót és figyeljünk oda a szakszerű karbantartására.

2016. április 1., péntek

Reuma és derékfájdalom a klíma miatt

Azokon a helyeken, ahol 1-nél több ember tartózkodik huzamosabb ideig zárt légkörben, lehetetlen beállítani a mindenki számára megfelelő levegő hőmérsékletet. Ennek nagyon egyszerű oka van. Minden embernek más a hőérzete, és ezért az ideális hőmérséklet igény is egyedi. Ilyenkor fordul elő az a helyzet, hogy valaki mindig fázik, másnak pedig mindig melege van. Éppen ezért ne is próbáljunk mindenkinek a kedvére tenni, ha megfelelő hőmérsékletet szeretnénk biztosítani.
klíma miatt kialakult reuma

Azonban ha ilyen helyzet alakul ki, mindenféleképpen ügyeljünk arra, hogy a klíma miatt ne essen senkinek se baja. Akik közvetlenül a klíma alatt dolgoznak, rengeteg negatív hatásnak vannak ilyenkor kitéve, vegyük például a szemszárazságot, esetleg a náthát, a legrosszabb esetben pedig ott van a szűnni nem akaró hát, nyak és derékfájás. Ezek az elhúzódó fájdalmak hosszú időre megkeseríthetik napjainkat, és mindezt azért, mert a klímától távolabb elhelyezkedő kollégánknak melege volt, és tekintet nélkül másokra, csökkentette a klíma kijövő hőmérsékletét.
A légkondicionálóból kiáramló hideg levegő könnyedén arcüreggyulladást, valamint mellhártyagyulladást okozhat. Azonban a leginkább előforduló klímabetegség az ízületi bántalom. Éppen ezért nagyon körültekintően kell beállítani a klíma berendezést a megfelelő hőmérsékletre, hogy ez ne így legyen.

Egyre több fiatal lesz reumás

Megfigyelhető, hogy a fiatalok között is egyre többen járnak a reumatológiára ízületi fájdalmakkal, a klíma miatt ugyanis a nyári, folyamatos és intenzív hideg levegő éri a szervezetet, ami kiválthatja reumát is.

Hogyan alakul ki a reuma?

A hideg hatására testünkben az erek összehúzódnak, emiatt a keringésünk nem működik megfelelően, szöveteink pedig nem jutnak megfelelő oxigénhez. A rossz hír az, hogy a már kialakult reuma nem gyógyítható, maximum a tünetei enyhíthetőek. Ezekre általában fájdalomcsillapítókat ajánlanak, azonban súlyosabb eseteknél már szteroidokat is alkalmazhatnak.

Ezért kiemelten fontos, hogy a kinti hőmérséklethez képest csupán öt fokkal teremtsünk hűvösebb légkört abban a helységben, ahol huzamosabb ideig tartózkodunk, valamint ügyeljünk a klímaberendezés tisztítására, ugyanis a reumás betegségek mellett, a könnyen elkaphatunk mást is, például a tisztítás hiánya miatt felgyülemlett pollenek hatására!

Élősködők és kórokozók a klímában

A klíma egy modern és kényelmes dolog ami megkönnyíti elviselni a legnagyobb nyári kánikulát, télen pedig kellemes hőmérsékletet varázsol otthonunkban.

Azonban kevesen veszik a fáradtságot, hogy kellő figyelmet szenteljenek a berendezésük tisztán tartására. A rendszer folyamatos tisztításának híján a klíma belsejébe kerülő kis élősködők allergén reakciókat válthatnak ki.

Koszos klíma

Ön is tüsszög, köhög, netán sokszor begyullad a szeme a klímaberendezés használata után?


Ilyenkor erősen gyanakodhat a klíma nem megfelelő tisztaságára, tehát érdemes szakemberhez fordulni, vagy ha kellő szaktudással és a megfelelő eszközzel - vannak kimondottan erre a célra kapható speciális sprayek - és önbizalommal rendelkezik, akkor nekiállhat a berendezés tisztításának.

Mire számíthatunk ha nem tisztítjuk időben a klímát?


Ha egészséges környezetben akarunk élni, ahhoz elengedhetetlen, hogy a lakásban a berendezésünk tiszta levegőt keringtessen. A klímatisztítás elsődleges célja, hogy megszabadítsa a berendezésünket a káros lerakódásoktól.

Az első ilyen dolog mindjárt a por. A használat során keletkező por eltávolítása több szempontból is fontos. A por megterheli a rendszert, ami így gyengébb hatásfokkal tud csak dolgozni és több áramot fog fogyasztani. Ha ettől megszabadulunk máris tisztább lesz a levegő! Továbbá a szabadból beáramlott koszos levegőben lévő nemkívánatos részekre is gondolni kell. Ez lehet akár a szmog is, vagy különböző vegyszerek esetleg azok származékai. Végezetül pedig a klímában letelepedhetnek rendkívül káros baktériumok, atkák illetve gombák is.

Atka a klímaberendezésben


Ezek olyan súlyos egészségügyi problémákat képesek előidézni mely komoly egészségkárosító hatással bírnak. Az általános megfázástól, allergiák különböző típusaitól kezdve az asztmán és tüdőgyulladáson keresztül a súlyosabb problémákig mint amilyen a Pontiac láz vagy a legionárius betegség. Ez utóbbi egy olyan fertőző betegség, mely a Legionella baktériumtörzshöz tartozó kórokozók által terjed és az esetek jelentős részében a megbetegedést un. Legionella pneumophila baktérium okozza. Tünete a magas lázzal járó tüdőgyulladás, amely extrapulmonális tünetekkel társulva gyakran életveszélyes állapotot okozhat.

A lerakódott baktérium- és gombatenyészetek ráadásul nem csak az egészségünkre ártalmasak, hanem idővel képesek rendkívül kellemetlen szagokat is árasztani. Ilyen esetben a klíma által befújt levegő már korántsem érezhető frissnek! Ha ezt érezzük, biztosak lehetünk abban, hogy ezek az élőlények elszaporodtak. Ilyenkor nem érdemes tovább kockáztatni sem a saját sem a családunk egészségét és érdemes pénzt áldozni a tisztításra.

Miért fontos kitisztítani a klímánkat?

Mindjárt itt a klímaszezon és ez nem egy április elsejei tréfa! Még nem késő cselekedni, gondoskodjunk arról, hogy felkészülten várjuk a nyári kánikulát. Az otthoni kényelemhez már egy ideje hozzátartozik a kellemesen hűvös levegő még a forró júliusi, augusztusi napokon is. A klíma készülékek széles körben elterjedtek, ami az elérhető árak mellett a szakértő klímaszerelők egyre népesebb táborának id ködzönhető.

Felkészülés a hőségre

Legtöbbünknek – sokunk sajnálatára – nincsen egy 12-14°C közötti borospincéje, ahol átvészelhetné a kint uralkodó 35-40 fokos meleget. Ha pedig munkáról van szó, akkor mondhatjuk, hogy ez a megoldás is némiképpen kontraproduktív lenne. Marad tehát az a verzió, hogy egy jó minőségű klímát szereltetünk a nappaliba, vagy éppen az irodába (még a számítógépek is szenvednek a melegben, a szerverszobákat is hűteni szokták). Mint a legtöbb műszaki kütyü, a klíma is tisztítást karbantarást igényel.
Egyrészt azért, hogy ellenőrizve legyen, hogy az összes alkatrész megfelelően működik, tehát a következő szezonban is jó hatásfokkal – meg úgy egyáltalán – működjön a légkondi, másrészt azért, mert sok kórokozó, kártevő otthonául szolgálhat a berendezés, az üzembe helyezéskor pedig szétszóródnak a helyiségben, megbetegíthetik az ott tartózkodókat. Szerencsére nem kell sokat bajlódnunk vele, a klímatisztítást egy megbízható cég rövid időn belül elvégzi, a karbantartási munkálatok szükségességére pedig a szemrevételezésnél fel tudja hívni a figyelmünket, a szakmai tudásuknak köszönhetően ami nekünk csak nyűgm az nekik rutinfeladat.
légkondi a nyári melegben

3 fő fajtája a klímák okozta betegségeknek

Gombás fertőzések

Leginkább a legyengült szervezetek, vagy valamilyen krónikus betegségben szenvedőket érinti ez a fenyegetettség, de előfordul, hogy a teljesen egészséges testet is térdre kényszerítik ezek a kórokozók. Számos esetben több gombafaj egyidejű jelentéte idézi elő a betegségeket. A gombaspórák alsó léutakba jutva tüdőgyulladást idézhetnek elő. Ilyen esetekben vérből szokták kimutatni a fertőzés okát, vagy előfordul, hogy szövettani mintavételre van szükség. A komplikációk elkerülése érdekében minél előbb célszerű orvoshoz fordulni!

Felső és alsó légúti megbetegedések

A lehetséges betegségek listája olyan hosszú, hogy elkopna a billentyűzet, mire valaki legépelné az egészet. Az enyhe megfázástól az influenza-szerű tünetekig szinte minden megtalálható a palettán.

Nem érdemes kockáztatni, pucoltassuk ki a berendezésünket!

Klímareuma

Ugyan a klíma tisztításához nem kapcsolódik szorosan, mégis érdemes ejteni erről a jelenségről is néhány szót.
A légkondícionáló helytelen használata (például: nagy különbség a külső és belső hőmérsékletek között, a hideg levegőt egyenesen ránk fújó klíma) hatással van az ízületeinkre és számos betegség előidézője lehet. A nyaki, illetve vállban jelentkező izomfájdalmak sok esetben köszönhetőek a rosszul beállított klímának.

Ha nem vagyunk biztosak a helyes beállításokban, ne habozzunk megkérdezni a klímaszerelőnktől!