2016. július 27., szerda

Nyári ínycsiklandozó desszertek

Elérkezett a nyár, amikor szívesen és gyakran fogyasztunk valamilyen desszertet. Fagylalt, jegeskávé, gyümölcs kehely hogy csak néhányat említsek. A választék óriási, hiszen cukrászdák, kávéházak folyamatosan várják a vendégeket, de mégis sokan döntünk úgy, hogy otthon készítünk valamilyen édességet.

De mégis milyen desszertet készítsünk nyáron otthon?

Nyáron bizony a kánikula nagyon megnehezítheti a helyzetünket. Nem csoda, hogy sokszor a 40 fokos melegben nincs kedvünk még a tűzhelyet is bekapcsolni. Sebaj, a hőségben sem maradunk édesség nélkül, hiszen számos sütés nélkül, rendkívül gyorsan el készíthető desszert közül válogathatunk. Lássuk milyen hozzávalókat használhatunk. Számos olyan desszert van, amihez mindenképpen szükségünk lesz porcukorra, vagy valamilyen más édesítő szerre, kekszre és egy - egy tejtermékre. Emellett használhatunk még csokoládét, kakaót, kókuszreszeléket, gyümölcsöket is. Akármit ami csak az eszünkbe jut.

Melyik a legegyszerűbben elkészíthető sütés nélküli desszert?

Már biztosan kitaláltad, hogy a kókuszgolyóról fog szólni ez a bekezdés. Igen. Egyszerű mégis nagyon finom, hiszen szinte minden cukrászdában sőt már egy - egy pékségben is megkóstolhatod.

Hogyan csinálj kókuszgolyót?

Először is keress egy nagyobb tálat, amelybe kényelmesen bele rakhatod, majd össze gyúrhatod a hozzávalókat. Egy óriási adag kókuszgolyót készíthetsz fél kiló darált kekszből, 20 dkg. porcukorból két - három evőkanál kakaóporból és némi tejből, vagy tejszínből. Szóval ha kimérted a hozzávalókat, akkor rakd a száraz alapanyagokat a tálba majd egy fakanállal alaposan keverd el. Ezután pedig önts nagyon lassan tejet, vagy tejszínt esetleg egy kis alkoholt is a tálba, és figyelj, hogy csak annyi jusson, amivel össze tudod gyúrni a tésztát. Ha ez megvan, akkor formázz kis golyókat a masszából, végül pedig forgasd meg a kókuszreszelékben. Persze ha szeretnéd a golyókba tehetsz egy szem meggyet, vagy mandulát is.

2016. július 26., kedd

Megfáztam a nyári kánikulában, hogy lehet ez?

Egész héten 30 fok körül volt a napi csúcshőmérséklet, mégis sikerült elkapnod valami csúnya betegséget? Most otthon fekszel az ágyban ahelyett, hogy kint süttetnéd a hasadat a napon (persze a déli órákat leszámítva, mert akkor az UV sugárzás bizony igen kedvezőtlenül hat a bőrre)? Szívesebben járnál fesztiválokra, mint a háziorvoshoz gyógyszereket felíratni, az biztos.

Mitől betegedhetünk meg ilyen hőségben?

Oké, kicsit túllőttünk ezzel a szakaszcímmel, hiszen van jónéhány betegség, aminek nem sok köze van a kinti hőmérséklethez, ebben a cikkben viszont szeretnénk a meghülés jellegű betegségeknél maradni. A fiatalok körében gyakori jelenség a tüsszögés, köhögés orrfolyás egy két átbulizott éjszaka után. Vagy ha valamelyik nagyszínpad előtt táncolva nyakunkba szakad némi eső.
De mi a helyzet azokkal, akik még ilyen időben is a munkával vannak elfoglalva napi minimum 8 órát. Náluk aligha beszélhetünk &ldqoute;csak kiugrottam David Guettara&rdquote; szindrómáról.
Sokkal valószínűbb, hogy a klímát túlzottan alacsony hőmérsékletre állítottuk, vagy a hideg levegőt közvetlenül magunkra fújattuk. De sajnos az a tapasztalat, hogy annak is elég nagy a valószínűsége, hogy elfelejtettük kitisztíttatni a légkondit és a benne megtelepedett kórokozók okozzák a bajt. Nem hiába írtuk már korábban is hogy figyelni kell az ilyesmire.
Ezeket a helyzetetket könnyű kezelni, hogy később ne okozzanak több problémát. A szabályozóval bánjunk csínján, illetve gondoskodjunk a megfelelő klímatisztításról

Mit tegyek hogy jobban legyek

Ha nincs nagyobb baj, akkor a sztenderd eljárások nyáron is működnek. Pihenni kell, teázni, sok folyadékot inni. Ha viszont komolyabb panaszok jelentkeznek, akkor feltétlenül forduljunk orvoshoz.
A helyes diagnózis felállítását egyelőre egyik internetes portál sem válthatja ki, így – fájó, de így van – a mienk sem.
Hasznos tanácsokat azonban továbbra is olvashatsz it, ne félj :-)

2016. július 5., kedd

Gyerekmatrac vásárlási tanácsok

Melyek a legfontosabb szempontok a gyerekmatrac vásárlásánál?

Amikor gyerekmatracot vásárolunk, akkor fontos, hogy figyelembe vegyük a kicsi életkorát, a testi fejlettségét és az életkorból adódó sajátos szokásait. Emellett nem szabad megfeledkeznünk az ágykeret méreteiről sem.

Mikor és milyen matracot vásároljunk a gyereknek?

A felnőtteknek szánt matracok mellett a gyerek ágyába szánt matracok kiválasztásánál is fontos az odafigyelés. Az első matracot legtöbben az újszülötteknek vesszük meg. Mivel a csecsemők testfelépítése gyenge, folyamatosan nőnek és még nem szobatiszták, ezért ajánlott a gerincnek stabil tartást biztosító, vízáteresztő babamatracot választani. A legjobb a latexált kókuszból álló matrac. Ez az alapanyag ugyanis enyhén rugalmas, de egyáltalán nem süppedős. A matrac mellett gondoljunk a huzatra is. Fontos, hogy tartalmazzon pamutot, hiszen a műszálas anyagok számos bőrproblémát okozhatnak. A bébi matracot általában a rácsos ággyal egy időben cseréljük ki. A gyerekek három éves kora megfelelő időpont erre. Ekkor már több okból is szükség van egy másik fekhelyre. A kicsik ilyenkor már magasabbak, önállóan jönnek mennek, sőt gyakran ugrálnak is az ágyon, de ekkor kezdenek el óvodába járni, ahol délutánonként a hagyományos ágyon kell aludni. Ebben a korban tökéletes választás lehet a 80cm x 160 cm-es nagyságú matrac. Az alapanyagát tekintve fontos, hogy tartalmazzon kókuszt, de már egyéb összetevők, például hideg hab is szerepet kap. Az ilyen matracokat kiskamasz korukig használhatják a gyerekek. 10 – 12 éves korban célszerű ismét kicserélni a gyermekünk matracát, ekkor már a kicsik hirtelen megnőhetnek és gyakran jelentős mértékben változhat meg a súlyuk is, illetve sokszor egyik pillanatról a másikra akár az éjszaka közepén is leizzadhatnak. Ezért fontos, hogy megfelelő sűrűségű, rugalmas a test alakját nyomon követő memória habot is tartalmazó, könnyen tisztítható matracot válasszunk.