2016. szeptember 14., szerda

Fogászati panoráma röntgen

A szájunk és a fogaink állapotára egészségügyi és esztétikai okok miatt is fokozottan figyelünk. A legkisebb fájdalom esetén is felkeressük a szakorvost, aki a diagnózis pontos megállapítása érdekében gyakran kéri panoráma röntgen felvétel készítését. Ebben a bejegyzésben a módszer sajátosságairól olvashat.

Melyek a panoráma röntgen legfontosabb tulajdonságai?

A panoráma röntgen felvételeket csúcskategóriás eszközökkel készítik el. Ezek a gépek nem csak nagy felbontású és kiváló minőségű digitális képek készítéséhez szükséges alkatrészekből állnak, hanem olyan alkatrészei is vannak, amelyek a csont vastagsága alapján meg tudják határozni a képalkotáshoz szükséges sugár mennyiségét, így az ön szervezetébe is pontosan akkora dózisú sugár jut, amekkorát az alkata indokol. A panoráma röntgen további fontos tulajdonsága az, hogy az egész fogsorról, az ínyről, az állcsontról sőt az orrmellék üregekről is felvételt készít.

Mit kell tennie a panoráma röntgen felvétel elkészítésekor?

Fontos, hogy az órát, a testékszereket valamint a nyakláncot és a fülbevalót vegye le a felvétel készítése előtt. Ezután könnyű dolga lesz, egyszerűen csak leül, a homloktartónak támasztja a fejét, és szájába teszi a harapóvillát. Ezzel kényelmes pozícióval ön megakadályozza a feje elmozdulását. Ezután készíti el a gép a felvételt. Így néhány perc után el is mehet a rendelőből és egy cd-n magával viheti a felvételt.

A gyerekek szájáról is készíthető panoráma röntgen felvétel?

Igen, a gyerekre sem fejt ki semmilyen káros hatást ez a módszer, de a magzat fejlődését akadályozhatja, ezért ha ön kismama, erről mindig tájékoztassa a kezelő orvosát.

Milyen betegségek esetében kéri az orvos a panoráma röntgen felvétel készítését?

A panoráma röntgen felvételekre minden komoly fogászati beavatkozás esetén szükség van. Implantáció, rákszűrés, fogszabályozás, ciszták, gyulladásos megbetegedések kezelésében is nélkülözhetetlen szerepet kap. A súlyos betegségek kezelése mellett azonban ma már egyre több olyan fogszakorvos van, aki minden kezelés előtt panoráma röntgen felvételt készíttet. A képek ugyanis a fogak és az íny minden elváltozását megmutatják, így a kezdődő fogszuvasodás is korán észrevehető de a fogínyvérzés okai is megállapíthatóak.