2016. december 22., csütörtök

Zsiradék típusok

Nagyon sokan vagyunk, talán te is olyan ember vagy, akinek nagyon nagy örömöt okoz a sütés főzés. A hozzávalók a zöldségek és gyümölcsök beszerzése és előkészítése, az ízesítés és a fűszerezés, a díszítés és tálalás sok örömöt okoz. De nem elhanyagolható szempont az sem, hogy egészséges ételeket készítsünk. Ehhez azonban nagyon fontos, hogy mindig az ideális zsiradékot használjuk.

Nézzük milyen zsiradékok közül lehet válogatni?

A legismertebbek az állati eredetű zsírok. A legtöbb bevásárló központban megvásárolható a kacsa, liba és a sertés zsír is. Ezen kívül szintén állati eredetű zsiradékok közé tartozik a vaj. Ezeken az alapanyagokon kívül szinte minden háztartásban használunk növényi eredetű zsiradékokat is. Margarint, napraforgó és olíva olajat valamint a kókusz zsírt is nagyon sokan kedvelik. Ezek bizony csak a legalapvetőbb, minden szupermarketben beszerezhető zsírok, mégis komoly odafigyelést igényel az, hogy ez egyes ételek elkészítésekor melyik típust válasszuk.

Milyen alapvető szabályokat vegyünk figyelembe a megfelelő zsiradék kiválasztásánál?

A legfontosabb szempont talán az, hogy milyen ételt szeretnél elkészíteni és ehhez milyen típusú alapanyagokra van szükség. Jó ha tudod, hogy a zöldségek és a húsok elkészítéséhez is állati eredetű zsírokat érdemes használni. A zöldségeknél ez azért fontos, mert így a bennük található vitaminok zsírban oldódnak. Az állati eredetű zsírok a húsoknak pedig sokkal jellegzetesebb ízt adnak.

Jó jó, de mi a helyzet a növényi eredetű zsírokkal?

A növényi eredetű zsírokban is elkészíthető bármelyik étel, azonban ha tészta ételt készítesz, akkor érdemes előnyben részesítened az olajat és a margarint is. A szénhidrátok ugyanis így könnyebben emészthetővé válnak.

Szeretnék egészségesen táplálkozni, melyek a legjobb termékek a felsoroltak közül?

Az állati eredetű zsírok közül, válaszd a liba zsírt. Önmagában is nagyon ízletes, így nyár végén friss paprikával és paradicsommal fogyasztva helyettesítheti a különböző szendvicskrémeket is. A növényi zsírok közül pedig kiválóan használható és számos fűszerezett formában is beszerezhető az olíva olaj.

2016. december 5., hétfő

Vitorlázási alkalmassági vizsgálat

Ma már számos járművel közlekedhetünk. Vonatok, buszok, autók, repülők és a kisebb - nagyobb hajók is elvisznek bennünket uticélunkhoz, szinte bármilyen országba eljuthatunk, de kedvünkre szórakozhatunk is. Magyarországon is számos helyen motorozhatunk, kocsikázhatunk vagy akár vitorlázhatunk. Azonban minden egyes gépjármű használatához szükség van a megfelelő vezetői engedélyre.

Mire készülj fel, ha vitorlást szeretnél vezetni?

Először is részt kell venned egy orvosi alkalmassági vizsgálaton. A vizsgálat egy felméréssel kezdődik. Itt két fontos téma kerül szóba, az egyik a személyes célod. A vizsgálat szempontjából ugyanis nem mindegy, hogy önállóan, hobbi szinten szeretnél vitorlás hajót vezetni, vagy egy turisztikai vállalkozást szeretnél fenntartani. Kiváló és nálunk még nem annyira megszokott program lehet a hajókázás. De ha szakmát váltanál és az iskolában szeretnéd a hajózással összefüggő témákat tanítani, az is lehet egy kiváló cél. Ezekre az eltérő helyzetekre ugyanis eltérő típusú orvosi igazolásra van szükség.

Mi történik az orvosi alkalmassági vizsgálatokon?

Minden esetben egy részletes állapotfelméréssel kezdődik ez az alkalmassági vizsgálat. Körültekintően átnézik az érzékszervek működését is. A látásnak több szempontból is jelentősége van, ezért kitérnek a látás élességére, a térlátásra, felmérik a látóképességet a szürkületi viszonyok között, de figyelnek a szem mozgásaira is. A hallást is ellenőrzik, itt azonban már kevesebb vizsgálaton kell részt venned. No és persze a fizikai állóképesség is lényeges, hiszen természetes körülmények között kell a vitorlást irányítani és bizony sokszor veszélybe sodorhat az időjárás is. Sajnos azonban nem mindenki vezethet hajót. Több olyan betegség is van, ilyen például a szív és érrendszeri megbetegedések, légzőszervi problémák, mozgáskorlátozottság, amely kizárja a vitorláshajó vezetéséhez szükséges orvosi engedélyeket.