2017. április 27., csütörtök

A tönkölybúza jótékony élettani hatásai

A szervezetünk egészséges működéséhez számos dologra van szükség. Fontos szerepe van a megfelelő pihenésnek, valamint a kiegyensúlyozott mindennapoknak, a rendszeres mozgásnak, a szépségápolásnak valamint a szükséges tápanyagokat tartalmazó ételeknek is. Ebben a cikkben a tönkölybúzáról olvashatsz, amely többféle képen használható, így számos jótékony élettani hatást több módon vált ki. A gluténra érzékenyek nyugodtan abbahagyhatják itt az olvasást.

Nézzük meg a tönkölybúza legfontosabb tulajdonságait. A tönkölybúza rendkívül értékes gabonafélék közé tartozik. Hiszen a szénhidrátok mellett rendkívül gazdag fehérjékben valamint rostokban is. A fehérje tartalom miatt nem kezelhető ugyanúgy, mint a búza. A tésztafélék elkészítésekor jóval kevesebb tojásra van szükség. Tehát ha cukorbeteg vagy akkor bátran fogyaszthatod a tönkölybúzából készült termékeket. Viszont ha lisztérzékeny vagy, akkor felejtsd el. Ez a gabonaféle glutént is tartalmaz. Van még egy hatóanyag, amelytől nem szabad elfeledkeznünk. Ez pedig a kovasavat, amely szintén számos jótékony élettani hatást fejt ki. A kovasav segíti a bőr, a haj, és a körmök megújulását is. De befolyásolja a csontok állapotát is. Fogszuvasodás megelőzésére is kiválóan alkalmas. De a feszesítő és csonterősító hatása mellett a kovasav bizony az immunrendszert is erősíti sőt még gyulladáscsökkentő hatása is van.

Az összetevők aránya és hatásai mellett lényeges eltérések figyelhetőek meg a búza és a tönkölybúza kalászok szerkezetében is. A tönkölybúza szemek ugyanis nagyobb méretű, kemény héjú és jól záródó kalászokban teremnek. Ezek az erős kalászok távol tartják a rovarokat is. A tönkölybúza mellett a tönköly pelyva is számos jótékony élettani hatást válthat ki. Lehet például különböző párnák töltőanyaga is. A szerkezetének köszönhetően ugyanis stabil tartást tud biztosítani a fejnek és a nyakcsigolyáknak. Míg a kovasav nyugtató hatása segíti az ellazulást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése