2017. június 27., kedd

Táplálkozási tanácsok a forró nyári napokra

Elérkezett a nyár és bizony sokszor rendkívül meleg van, ami nagyon jelentősen befolyásolja a táplálkozási szokásainkat is. Más típusú ételeket kívánunk és az is előfordulhat, hogy egyik másik ételt nem is szívesen fogyasztjuk el. Azonban a szervezetünknek az egészséges működése érdekében ilyenkor is szüksége van megfelelő mennyiségű és minőségű ételekre illetve ezekben a hónapokban fokozott szerephez kap a folyadék fogyasztása is.

Mit is együnk ilyenkor nyáron?
 


Nagyon fontos, hogy a szervezet hozzá jusson a szánhidrátokhoz, fehérjékhez, zsírokhoz is. Vagyis mondhatjuk azt, hogy célszerű egy vegyes étrendet összeállítani. Fontos, hogy minden nap lehetőleg reggel egyél valamilyen kenyérféleséget. Kerüld a fehér lisztből készült termékeket, helyettük inkább fogyassz valamilyen teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó, vagy sok magvas terméket. A fehérjét számos forrásból biztosíthatod. A legegyszerűbb, ha rendszeresen fogyasztasz különböző típusú tejtermékeket. A tejföl kiváló. De a joghurt és a kefír is tökéletes, hiszen kis kiszerelésekben és számos ízesített formában is kapható, úgyhogy biztosan te is könnyen megtalálod a neked legjobban ízlő tejtermékeket. Ha pedig szívesen töltöd az idődet ételek készítésével, akkor fűszerezheted is a natúr joghurtot vagy tejfölt.


A másik kiváló fehérje forrást a szárnyas húsok és a halak jelentik. Ebédre ha teheted, mindig fogyassz ezek közül valamit ilyenkor nyáron. Változatosan elkészíthető, könnyen emészthető ugyanakkor tápláló ételek közé tartozik. Persze a húsok mellé fogyassz valamilyen köretet is. Ilyenkor nyáron választhatsz valamilyen salátát, amibe tehetsz magvakat például lent, vagy szezámot vagy főzeléket is, amit pedig behabarhatsz liszttel vagy keményítővel. Ha ezeket együtt fogyasztod, akkor biztosítasz a szervezetednek a működéséhez szükséges tápanyagokat.

Persze ilyenkor nyáron a folyadék fogyasztásról sem szabad megfeledkezni. A legjobb, ha naponta két és fél liter kiváló minőségű ásványvizet megiszol. Emellett azonban gondolj a kávéra is. Ha fáradtnak érzed magad, akkor sem szabad nagy mennyiségű koffeint juttatnod a szervezetedbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése