2017. március 17., péntek

Futás a szabad levegőn - tavasztól késő őszig

a futás kiváló testmozgást biztosít tavasztól őszig

Elérkezett a tavasz, egyre hosszabbak már a nappalok és talán emiatt is egyre többen döntenek úgy, hogy rendszeresen, akár minden nap sportolnak a szabad levegőn. Sokan választják a futást, vagy a biciklizést. Azonban mielőtt elindulsz, jó ha alaposan felkészülsz, hiszen csak így tudsz kiváló eredményeket elérni.


Kezdjük az előkészületekkel…

Először is gondolj az erőnlétedre. Ha van otthon futópadod és azon a hideg téli napokon is rendszeresen edzettél, akkor minden rendben van, hiszen erős vagy és biztos, hogy túlterheltség nélkül és sérülésektől mentesen tudsz a szabad levegőn futni. De ha az utóbbi hetekben elhanyagoltad a sportot, akkor nem szabad teljes erőbedobással kezdened, törekedj a fokozatosságra, vagyis napról napra egyre többet teljesíts az edzésen. Ha hirtelen túl terheled magad, akkor olyan komoly sérülések fordulhatnak elő, amelyek megakadályozhatják akár azt is, hogy munkát végezz.


Az erőnléted mellett ugyanolyan fontos szerep jut a megfelelő öltözéknek is. Ilyenkor március elején már gyönyörűen süt a nap, de a levegő hűvös, sőt még előfordulhat az is, hogy a kora reggeli órákban fagypont alá esik a hőmérséklet. Szóval az időjárás miatt bizony alaposan végig kell gondolnod, hogy milyen ruhákat is veszel fel. Fontos, hogy lehetővé tegye a szabad mozgást ugyanakkor megfelelően melegítsen. Persze a vizet sem szabad áteresztenie. Szóval rétegesen öltözz. Az első réteg, amelyik a testeddel érintkezik, legyen bőrbarát. A legjobban akkor jársz, ha valamilyen természetes anyagot például pamutot is tartalmazó ruhát választasz. Legfelső réteg pedig óvjon meg a víz és a szél miatt keletkező kellemetlenségektől. Szerencsére számos futódzseki közül válogathatsz. Persze ilyenkor a lábadról és a fejedről sem szabad megfeledkezned. A stabil tartást garantáló futócipő mellett megfelelő magas szárú zoknit is vegyél, míg egy beanie sapka vigyázhat a fejedre is. Ha mindez rendben van, akkor indulhatsz futni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése