2017. augusztus 1., kedd

Mit fogyassz a cukor helyett?

Ilyenkor nyáron számos különböző frissítő italt készítünk. Biztosan te is szívesen fogyasztasz limonádékat, jeges teát, vagy éppen házi készítésű szörpöt is. Azonban a legismertebb és a legtöbbet használt édesítő szer a kristálycukor bizony rendkívül káros hatásokat fejt ki az emberi szervezetre, folyamatos fogyasztása diabéteszt is okozhat, ezért ajánlunk helyette néhány édes ízt kiváltó terméket.

Mire figyelj, ha cukor helyettesítő szert választasz?

Ha körülnézel egy élelmiszerboltban, akkor számos édesítő szer közül válogathatsz, ezért talán nem is olyan egyszerű eldöntened, hogy melyik is lenne számodra a legjobb. Mindenképpen figyelj arra, hogy természetes alapanyagból készült termékkel pótold a cukrot és ne fogyassz olyan mesterséges ízesítőket, mint az aszpartám, vagy a szaharin.

Melyek a legjobb édesítő szerek?

A szervezeted számára legjobb édesítő szerek természetes alapanyagokból állnak. Érdemes a xilitet, a fruktózt, az eritritet és a steviát kipróbálnod.



Mi jellemzi ezeket az édesítő szereket?

A fruktóz vagy más néven gyümölcscukor megtalálható a mézben és minden egyéb gyümölcsben. Azonban a sütés főzéshez jóval kisebb mennyiséget kell belőle használni, mint a kristály cukorból. Biztosan szeretni fogod, hiszen bármilyen ételt elkészíthetsz belőle, lassú a felszívódása, ezért a sportolóknak és kis mennyiségben a cukorbetegeknek is ajánlott.

A fruktózzal szemben azonban a xillettel vigyázz. Ennek az édesítőszernek, rendkívül erős, jellegzetes íze van sőt hashajtó hatású is, ezért érdemes fokozatosan egy másik édesítő szerrel együtt alkalmazva hozzá szoktatni a szervezetedet. Ezen kívül kelt tésztákat nem tudsz belőle csinálni.

Az eritrit szintén egy nagyon kedvelt édesítőszer, hiszen nincs mellék íze, kalória mentes ugyanakkor gyengébb az édesítőereje, mint a cukornak, de az eritrittel sem futtathatod fel az élesztőt.

Végül pedig ott van még a stevia is. A steviát egy Dél- Amerikában őshonos növényből nyerik és a xillithez hasonlóan szintén van egy sajátos íze és rendkívül erős édesítő ereje. Ez egy nagyon népszerű édesítőszer por és tabletta formában, valamit folyékony kiszerelésben is kapható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése