2018. január 15., hétfő

Egy egészséges finomság: brokkoli!


Ezekben a hónapokban érdemes fokozottabb figyelmet fordítanunk a táplálkozásunkra, hiszen a hosszú téli estéken velünk is előfordulhat az, hogy kicsit többet eszünk, mint egyébként szoktunk és ez bizony sok kellemetlenséget is okozhat. A rendszertelen táplálkozás súlygyarapodáshoz vezethet, számos krónikus betegség kialakulását is okozhatja. Ezen kívül a szervezetünk egészséges működése szempontja miatt is érdemes ezekben a hónapokban tudatosan táplálkoznunk. Fontos, hogy mindig biztosítsuk a testünknek a megfelelő mennyiségű vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket is. Azonban számos olyan alapanyag van például a zöldségek, amelyeket ilyenkor is bátran fogyaszthatunk. Egyik például a brokkoli.

Igen a brokkoli…



Ez a zöldség már a Római Birodalom fennállása idején is nagyon népszerű volt és ma is a világ számos pontján fogyasztják szívesen. Hazánkban általában a jellegzetes zöld színű típusával találkozhatunk azonban olykor- olykor megvásárolhatjuk a lila brokkolit is. Ez a növény a káposztafélék családjába tartozik és 40-60 cm magasra is megnőhet. A brokkoli szára és a rózsája is ehető. Azért is nagyon népszerű, mert finomabbnál finomabb étel készíthető belőle. Krémlevesek, pástétomok, főzelékek alapanyaga is lehet ugyanakkor a rántott brokkolit is sokan szeretik. Nem csoda, hiszen nagyon finom önmagában is és biztos, hogy a te családodban is mindenki szeretni fogja.
Persze a brokkoli rengeteg jótékony élettani hatást fejt ki a szervezetünkre is. A,C, és K vitaminban is rendkívül gazdag ezen kívül folsav is megtalálható benne és magas az élelmi rost tartalma is. Tehát rendkívül tápláló ezért a diétázók is nagyon szeretik. Ezen kívül a brokkolit orvosi javaslatra fogyaszthatják a nagyon súlyos rák betegséggel élők is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése